Flash Mob De Zilele Patrimoniului European

Flash Mob De Zilele Patrimoniului European

Aproximativ 40 de meșteșugari români, romi, maghiari și sași au fost prezenți în Cetatea Medievală a Sighișoarei, la Zilele Patrimoniului European, un eveniment organizat de Fundația Mihai Eminescu Trust, în cadrul proiectului ”Meșterim – Educație interculturală prin experimentare și demonstrare”, co-finanțat de Direcția pentru Relații Interetnice din cadrul Guvernului României.

Între 26 și 29 Septembrie, Piața Cetății, Strada Școlii și Sala Sander (Centrul Național de Informare și Promovare Turistică) au fost animate cu ateliere meșteșugărești demonstrative, activități interactive, concursuri, o sesiune de comunicări, o expoziție, momente teatrale tematice, reprezentații de dansuri populare aparținând diferitelor etnii și concerte.

Zilele Patrimoniului European sunt marcate începând din anul 1985, la inițiativa Comisiei Europene, și susținute, începând din anul 1999, de Consiliul Europei. Zecile de mii de evenimente desfășurate simultan au ca scop înțelegerea valorii patrimoniului comun și necesității conservării lui, consolidarea sentimentului de apartenență și creșterea nivelului de responsabilitate în contextul democrației și a relevanței drepturilor omului.

Cu acest prilej, peste 60 de adolescenți sighișoreni au surprins asistența cu un flash mob (https://youtu.be/zs4bvjSN_e8) menit să atragă atenția asupra discriminărilor din societate care separă, rănesc, izolează și ucid visele. Acțiunea lor a putut fi posibilă sub coordonarea profesorului de dans modern Cornel Cîmpian, ce activează în cadrul Clubului Copiilor din Sighișoara.

Printre adolescenți s-au numărat și beneficiari ai proiectului strategic ”Mainstream Sighișoara – investiție europeană pentru incluziunea socială”, implementat la nivelul Municipiului, în perioada August 2017 – Iulie 2019.

Parteneri în acest proiect european sunt Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi din Cluj, Municipiul Sighișoara, Fundația ”Veritas” din Sighișoara și Școala Gimnazială ”Miron Neagu” din Sighișoara. Finanțarea de 12.635.894,86 de lei este suportată din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, iar valoarea co-finanțării eligibile a parteneriatului este de 66.496,27delei.

Obiectivul său general îl constituie promovarea accesului egal la măsuri integrate de educație, ocupare, antreprenoriat, servicii medicale și sociale, eliberare acte de identitate și de proprietate, reabilitare locuințe și antidiscriminare pentru persoane aflate în prag de sărăcie și excluziune socială din zone mărginașe precum Parângului, Viilor, Ștefan cel Mare, Goldberich, Caraiman, Dumbravei, Plopilor și Rora. 

Pe parcursul celor 36 de luni de implementare sunt create oportunități și este îmbunătățită calitatea vieții a 600 de beneficiari din aceste zone în care există populație aparținând minorității rome.

La final, rezultatele colectate sub formă de recomandări vor fi însușite de Consiliul local al Municipiului Sighișoara și cuprinse în viitoarea Strategie Locală Antidiscriminare, ca parte a Strategiei de Dezvoltare Locală a Municipiului Sighișoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *