IOAN BOGDAN, UNUL DINTRE CEI MAI IMPORTANȚI JUCĂTORI AI ECHIPEI CORVINUL HUNEDOARA, PREMIAT DE MUNICIPALITATE

Un alt fotbalist important din istoria Corvinului a intrat, de astăzi, în galeria Cetățenilor de Onoare ai municipiului Hunedoara. Consiliul Local Hunedoara a acordat, astăzi, 29.07.2022, titlul de Cetățean de Onoare domnului 𝐈𝐨𝐚𝐧 𝐁𝐨𝐠𝐝𝐚𝐧, care a făcut parte din echipa 𝐂𝐨𝐫𝐯𝐢𝐧𝐮𝐥𝐮𝐢, în perioada 1978-1985, fiind unul dintre cei mai importanți jucători ai echipei hunedorene în anii de glorie ai alb-albaștrilor.

Din păcate, domnul Bogdan nu a putut fi prezent astăzi la Hunedoara, astfel că fostul său coleg, Dorin Nicșa, a fost cel care a primit „Cheia oraşului” şi placheta care consfinţeşte conferirea titlului de „Cetăţean de onoare”, în numele fostului fotbalist.„Chiar dacă nu a putut fi, astăzi, în fața dumneavoastră, domnul Ioan Bogdan este recunoscător atât primarului, cât și Consiliului Local, pentru această inițiativă și pentru acest semn de apreciere. În plus, speră ca în viitorul cât mai apropiat să ajungă la Hunedoara, pentru a se întâlni atât cu foștii colegi, cât și pentru a vedea, pe viu, actuala echipă – a cărei evoluție a urmărit-o îndeaproape și căreia îi urează să revină, la finele sezonului ce stă să înceapă, în liga secundă”, a spus Dorin Nicșa.

Născut la 26 ianuarie 1956, în Arad, Ioan Bogdan a început fotbalul la 𝐔𝐓𝐀 şi, fiindcă locuia în comuna Vladimirescu, parcurgea pe jos distanţa de cinci kilometri până la Arad. A ajuns la 𝐂𝐨𝐫𝐯𝐢𝐧𝐮𝐥 𝐇𝐮𝐧𝐞𝐝𝐨𝐚𝐫𝐚 în 1978, după ce a trecut și pe la Aurul Brad și a făcut parte din lotul echipei până în 1985, când s-a întors la UTA; pentru toate aceste formații jucând pe postul de fundaș stânga.A fost titular în marea echipă a Corvinului, alături de, printre alții, Gabor, Dumitrache, Andone, Klein, Rednic, Mateuţ, Văetuş sau Lucescu. Forma un duo teribil cu Klein, care juca mijlocaş stânga. A strâns 181 de partide în prima ligă, toate pentru Corvinul, reuşind un singur gol, într-un meci cu Farul Constanţa.A evoluat în 𝐂𝐮𝐩𝐚 𝐔𝐄𝐅𝐀, în sezonul 1982-1983, cu Corvinul (1-1 şi 3-0 cu Grazer AK, 4-4 şi 0-4 cu FK Sarajevo), iar evoluțiile sale constant bune l-au adus și în atenția echipei naționale a României, al cărei tricou l-a îmbrăcat în nouă rânduri.De asemenea, a făcut parte și din echipa olimpică a României, cu alte trei ocazii, fiind coleg, printre alții, cu Marius Lăcătuş, Gabriel Balint, Ştefan Iovan, Adrian Bumbescu, Paul Cazan şi Gigi Mulţescu.După meciul România – Cipru (jucat la Hunedoara), scor 3-1, de la 1 mai 1982, din preliminariile Campionatului European din 1984, în care Ioan Bogdan a fost titular, presa sportivă a vremii l-a numit „Şenilă”. „Aveam o întoarcere bruscă de pe loc, în viteză, de aceea mi s-a dat această poreclă”, sună explicaţia acestuia.De altfel, în 1982, pe baza notelor primite din partea ziarului „𝐒𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐥”, a fost desemnat cel mai bun fundaş stânga din țară, fiind inclus în echipa ideală a Diviziei A în acel sezon.Sursa: Primăria Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *