”Fii diferit, fii voluntar antidrog!”

In perioada 1 septembrie – 15 noiembrie 2013 Asociatia Maris DAVA impreuna cu CPECA (Centrul de Prevenire Evaluare si Consiliere Antidrog Hunedoara) a fost implementat proiectul ”Fii diferit, fii voluntar antidrog!”. 

     Acest proiect a fost finanțat din fondurile Ministerului Tineretului și Sportului alocate pentru proiectele de tineret, prin Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Hunedoara
     Scopul proiectului a fost creșterea gradului de informare în rândul tinerilor de liceu din mun. Deva privind riscurile asociate consumului de droguri, dar și posibilitatea implicării lor în activități preventive, ca și voluntari antidrog.
Astfel ne propunem sa dezvoltam o rețea de voluntari în mun. Deva, formată din 25 de voluntari elevi de liceu din clasele IX-XI

Pentru imagini proiect -> https://www.facebook.com/media/set/?set=a.652189701468683.1073741859.538133446207643&type=1 

Pagina (link proiect) CPECA HD -> http://www.anagov.ro/hunedoara/evenimente/d310-fii-diferit-fii-voluntar-antidrog!

Presa locala.

 Informatii CPECA:

ŞTIAŢI CĂ…….

  • Marijuana, ecstasy, inhalantelele, amfetaminele, LSD-ul, ”etnobotanicele” sau opiaceele sunt droguri ilegale, dar au fost încercate de 19,2% dintre tinerii de 16 ani din România?
  • Vârsta la care tinerii debutează în consumul de droguri ilegale este 13 ani sau mai devreme?
  • Dependenţa fizică de nicotina din ţigările de astăzi e comparabilă cu dependenţa de heroină şi cocaină?
  • În România, mor anual 6.000 de oameni din cauza consumului de alcool?
  • În scurt timp de la începerea consumului de ”etnobotanice” apare o degradare fizică şi psihică foarte puternică, pentru care nu există tratament?
  • Un om care fumează un pachet de ţigări pe zi timp de un an, va avea un litru de gudron depozitat în plămâni?

MITURI despre SUBSTANŢELE

 Sunt legale. FALS!

    Conform Legii 194/2011 privind combaterea operaţiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, persoanele care comercializează astfel de produse fără să aibă autorizaţie, sunt pedepsite cu închisoare de la 2 la 8 ani. De asemenea, cei care vând produse despre care puteau să prevadă că pot avea efecte psihoactive, riscă să stea după gratii de la 1 la 3 ani.

    În lege se menţionează că persoanele care pretind sau disimulează că produsele vândute sunt autorizate, vor fi pedepsite cu închisoarea de la 3 la 10 ani.

Nu provoacă dependenţă. FALS!

    Conţin substanţe chimice care acţionează asupra minţii şi corpului uman şi provoacă o dependenţă puternică, atât fizică, cât şi psihică. Varietatea acestor substanţe face imposibilă existenţa unor proceduri medicale standard.

PROPRIETĂŢI PSIHOACTIVE (ETNOBOTANICE)

Sunt sigure.FALS!

    Doar pentru că unele dintre ele conţin şi plante sau substanțe naturale, nu înseamnă că sunt mai sigure. De fapt, au un conținut foarte mare de substanțe chimice care sunt mixate rapid în laboratoare clandestine şi sunt lansate pe piaţă fără a fi testate în prealabil. Astfel, ajungi să fi doar un cobai, ceea ce îţi pune viaţa în pericol!

Te pot omorî. ADEVĂRAT!

    Chiar dacă a pornit ca fiind legală, această afacere este condusă de dorinţa de profit rapid şi nu de preocuparea pentru binele oamenilor. Aceste substanţe au efecte puternice asupra minţii şi corpului uman, nefiind niciodată supuse testelor ştiinţifice.

    Deoarece componenţa chimică se schimbă continuu, nu şti niciodată ce vei consuma şi cum va reacţiona corpul tău. Chiar dacă ultima dată nu ai experimentat  şi efecte negative, este posibil ca această versiune să fi fost modificată. Astfel, următoarea experienţă ar putea fi complet diferită, chiar FATALĂ! 

Fii voluntar, fi antidrog! Maris Dava