Sport si Tineret

Viaţa fără sport nu ar trebui să existe! “Mens sana in corpora sano.” Indiferent de natura lui, sportul este important!

     Poţi să mergi la sală sau poţi lucra câteva exerciţii fizice acasă – important este să vrei să faci acest lucru!

     Mişcarea în viaţa noastră prezintă beneficii multiple pentru corp si minte, aşa cum spune şi proverbul “Mens sana in corpora sano”!Cum să avem o minte sănătoasă, dacă corpul care o găzduieşte nu este curat, aerisit?

Dacă mergi la bazin sau la sala de fitness, dacă mergi în parc cu rolele, bicicleta, sau dacă mergi să alergi  este mai puţin important! Important este să faci asta zilnic!

Antrenând corpul – antrenăm mintea!

Exerciţiile fizice ne fac să gândim mişcarea, să coordonăm părţi ale corpului nostru; lucrând zilnic, aducem în viaţa noastră o stare de bine!

Activitatea fizică ne face să ne menţinem sănătoşi şi inteligenţi pe măsură ce înaintăm în vârstă.

Dacă nu facem mişcare, muşchii ni se atrofiază. În timpul antrenamentelor, sângele este pus în mişcare, iar creierul îsi menţine o formă mai bună.

O oră pe zi nu este mult, poate nu la sala de fitness, dar acasă sau în parc, odihniţi-vă mintea, lucrându-vă trupul!

Importanţa sportului în viaţa noastră?

Sportul prezintă multiple beneficii, dintre care putem enumera:

 • ne ajută sa fim mai inteligenţi;
 • echilibrează activitatea psihică;
 • dormim liniştiţi, fără coşmaruri;
 • mişcarea ne scapă de grăsimi – cel mai bun medicament antiobezitate;
 • ne motivează să ne depăşim limitele;
 • ne ajută să avem încredere în noi înşine;
 • lungeşte viaţa şi calitatea acesteia;
 • măreşte capacitatea de reacţie, te face să reacţionezi mai rapid;
 • te face să ai o stare de bine, pozitivă: să râzi,  să cânţi, să dansezi, etc;
 • întinereşte inima;
 • îţi oferă posibilitatea de a evada din cotidian;
 • devii mai frumos, frumuseţea vine din interior, din starea de bine;

Rolul sportului in viata noastra

Miscarea fizica actioneaza si asupra creierului. Sportul ne ofera o viata mai sanatoasa sine pregateste creierul pentru o batranete mai usoara. Fitness-ul are un impact aparte asupracapacitatii de cunoastere a persoanelor in varsta. Exercitiile stimuleaza sistemul nervos sipastreaza agilitatea creierului. Capacitatea de memorare poate fi imbunatatita oricand prinintermediul sportului fizic si mental.

Toata viata invatam

Corpul omului are nevoie de miscare fizica zilnic, aproximativ 30 de minute. Daca nueste posibil, atunci macar la doua zile trebuie sa facem sport sau alt efort fizic. La fel seintampla si la nivelul creierului. El cere a fi provocat cu diverse sarcini. Cand invatam seactiveaza o anumita parte a creierului si conexiunile respective isi imbunatatesc functiile. Dacane obisnuim creierul sa fie dinamic, el va ajunge sa foloseasca mai putine resurse pentruaceleasi activitati. Cand vom fi batrani mintea noastra va functiona cu atat mai bine cu cat amfacut mai mult sport in viata. Si gradul de inteligenta de cand eram copii influenteazacapacitatea creierului de a lucra la batranete, sustine Academia Americana de Neurologie.Specialistii au constatat binefacerile sportului in randul oamenilor in varsta si au fost surprinsi sadescopere o legatura intre coeficientul de inteligenta al batranilor pe cand erau mici si sanatateaplamanilor. Cei care au fost inteligenti la varsta copilariei au plamani mai sanatosi la batranete.In timp oamenii nu isi pierd identitatea cognitiva si drept urmare isi pastreaza capacitatile.Cineva care nu s-a descurcat niciodata bine la chimie cu siguranta nu isi va ameliora acestecunostinte atunci cand va fi mai matur sau batran.

Mentine-ti creierul activ

 Memoria si gandirea sunt afectate de modul in care ne pastram vitalitatea creierului.Daca vrem sa ne mentinem creierul in cea mai buna forma este esential ca de-a lungul timpuluisa ne supunem unor exercitii mentale. Persoanele care prin natura meseriei lor isi utilizeaza maimult creierul vor fi la batranete mai active intelectual. Exercitii utile adresate creierului pot ficonsiderate cuvintele incrucisate, integramele, invatarea unei limbi straine, sahul, memorareaunor cursuri, contactul cu cifrele (calcule, sudoku) si multe altele. Toate aceste sfaturi e bine sale punem in practica timpuriu, in mod constant. Nu trebuie sa asteptam pensionarea ca sainvatam lucruri noi si sa ne ingrijim de sanatatea creierului nostru. Bineinteles ca sportul arerolul sau semnificativ asupra formei mentale. La fel de mult conteaza si alimentatia. Cercetatoriide la

Universitatea din Florida

(SUA) considera ca exercitiile pentru creier vor avea efectesesizabile chiar si dupa ani de zile din momentul efectuarii acestora.

Sunt multe beneficii, dar nu vreau sa le enumăr pe toate, îmi doresc să le descoperi şi să mi le povesteşti!