Istoria locala

       Deva este una dintre cele mai vechi asezari din tara noastra, atestata documentar din 1269, sub numele de “Castrum Deva”.

     Dupa provinciile istorice romanesti, municipiul Deva este situat in zona de interferenta a Transilvaniei cu Banatul, in partea centrala a judetului Hunedoara, pe cursul mijlociu al raului Mures si la poalele ultimilor ramificatii  ale Muntilor Poiana Rusca la o altitudine cuprinsa intre 187-220 m fata de nivelul marii. La vest este inconjurata de Muntii Poiana Rusca si Muntii Zarandului, la nord de Muntii Apuseni, la est de Dealul Uroi si Muntii Sebesului iar la sud  de Muntii Parangului si Masivul Retezat. 

     In zilele noastre orasul ocupa un prim loc ca importanta dintre cele cinci municipii ale judetului Hunedoara, fiind un important centru administrativ, economic, cultural, politic precum si localitatea de resedinta a judetului.

     Se intinde pe o suprafata de 7,654 km2, avand 67.508 locuitori si o densitate de 151 loc/ km2 conform recensamantului din 2008. In teritoriul sau administrativ sunt incluse localitatile Santuhalm, Archia, Barcea Mica, Cristur si Carjiti.

SCURT ISTORIC

     Chiar daca prima atestare a Devei dateaza din 1269, numeroase vestigii 

demonstreaza ca localitatea dateaza din neolitic, din epoca pietrei slefuite (5500-2500 i.e.n).

     Cele mai vechi urme de locuire in perimetrul orasului Deva, au fost descoperite in zona Dealului Cetatii, ele apartinand culturii neolitice Turdas-Vicina. Este vorba de unelte de piatra si vase de lut ars incizate, care apartin culturii Cotofenii.

In secolul I. i. Hr., in zona Dealului Cetatii exista o asezare dacica fortificata, fapt dovedit de descoperirea in zidurile cetatii, a unor fragmente de edificiu anterior.

     Cucerirea Daciei de catre romani in secolul II. D. Hr. marcheaza o noua etapa de evolutie in istoria zonei. Alaturi de un punct militar de observatie amenajat pe Dealul Cetatii, romanii au construit in edificii semifortificate denumite “Vila rustica”

     Incepand cu secolul XI dinspre Campia Panonica incepe patrunderea treptata in lungul Vaii Muresului, a populatiei maghiare. Regiunea intra din secolul XIII sub influenta Coroanei maghiare, in 1276 fiind organizat comitatul Hunedoara.

     In anul 1242 localitatea Deva a fost incendiata de tatari, care au patruns in lungul Muresului dinspre est. La mijlocul secolului XIII se pun bazele cetatii feudale, care este amintita pentru prima data in anul 1269 sub numele de “Castrum Deva” intr-un act emis de ducele Transilvaniei Stefan, fiul lui Bela al IV-lea al Ungariei. Tot in aceasta perioada s-a construit o casa nobilara ca resedinta pentru voievozii sau stapanii cetatii si de administratie a domeniului Cetatii Deva.

     La inceputul secolului XIV Deva era un targ redus ca suprafata in care locuia nobilimea, comandantii, militari, preoti catolici si cativa mestesugari. Targul cuprindea o piata de alimente, un targ de animale si un birt.

     Anul 1550 marcheaza o prima descriere a targului Deva, dupa o lupta data de Ioan Torok, castelan de Hunedoara, impotriva turcilor , mentionandu-se existent unor bariere care constituiau un sistem de aparare. In timpul atacurilor turcesti din anii 1550, 1552 si 1557, localitatea a fost devastata, iar cetatea asediata. Conducatorul turcilor Soliman cel Mare a daruit orasul reginei Isabella a Ungariei care recunoscuse in 1541 suveranitatea Portii.

     In timpul feudalismului, viata cetatii era legata de numeroasele si grelele munci pe care taranii iobagi trebuiau sa le faca, fapt care a determinat declansarea mai multor rascoale de-a lungul timpului. Este cazul rascoalei conduse de Horia, Closca si Crisan in urma careia au fost taiate capurile a 86 de prizonieri, mineri din Muntii Apuseni si iobagi.

     Cetatea Devei a fost utilizata frecvent si ca inchisoare, aici fiind intemnitati pretendenti la tronul Transilvaniei, nobili cazuti în dizgratie si iobagi. La mijlocul secolului XVI pe drumul Postei s-a construit în piata Devei un han numit “Hanul cel Mare”.

    În 1581 orasul, sub stapanirea lui Francisc Gesthy isi pierde privilegiile castigate anterior, populatia fiind inrobita. Dieta Transilvaniei, reunita în 1607, a hotarat ca Cetatea Devei sa nu mai fie cadata ca proprietate particulara ci sa ramana în stapanirea principilor transilvaneni.

Un document emis în 1618 reliefeaza stema orasului care avea în partea de jos un brat tinand în mana un crin, iar în partea de sus o stea cu cinci colturi si o semiluna. În anul 1630 domeniul Deva a trecut în proprietatea lui Stefan Bethlen si a sotiei sale Maria Szechy. În anul 1687 Cetatea Devei este ocupata de trupele austriece, conduse de generalul Caraffa Antonio care reinstaureaza regimul habsburgic. Domeniul si Cetatea Devei au fost donate în 1731 de Imparatul Carol al Vi-lea, ducelui Iuliu Visconti. Acesta le-a vandut apoi în 1743 contelui Haller cu suma de 60.000 de galbeni.

     In secolul al XVIII-lea Deva a fost bantuita de mai multe epidemii, fiind cunoscute ca ciuma din 1711-1719, apoi cea din 1738-1740, cand au murit 30 de persoane si ciuma din 1770—1771. Pe langa aceste  molime, un puternic incendiu a distrus in 1756 o mare parte a orasului iar in 1780 recoltele au fost nimicite de lacuste.

     În timpul revolutiei din 1848 – 1849 în perimetrul Devei au avut loc confruntari intre armatele revolutionarilor si cele imperiale. Dupa retragerea armatei imperiale condusa de Puchner în lupta de la Simeria, la 9 februarie 1849, revolutionarii condusi de generalul Bem au asediat Cetatea Devei în care stationa o garda austriaca. Victoriile anterioare obtinute i-au determinat pe austrieci sa mineze zidurile cetatii. Dupa doua luni de asediu, garnizoana cetatii a capitulat. La 13 august 1849 insa, în urma exploziei depozitului de munitie, zidurile Cetatii Devei au fost aruncate în aer, transformand vechea cetate intr-o ruina.La cateva zile dupa distrugerea cetatii, trupele revolutionare din Deva au fost infrante, aceeasi soarta avand-o intreaga revolutie din Transilvania.  

       Anul 1854 a marcat introducerea telegrafului în oras si primul spital civil iar 1868 intrarea în gara a primului tren.

     În anul 1866 a fost construita o noua primarie pe un loc achizitionat de la Domeniul Fiscal, în schimbul caselor care formau temnita din cartierul Greci. Dupa 15 ani în 1901 cladirea Primariei a fost demolata, inaltandu-se pe acelasi loc sediul actual. Sfarsitul secolului XIX si inceputul secolului XX au marcat pe fondul dezvoltarii capitalismului în zona, o noua etapa de prosperitate, Deva reprezentand resedinta pentru multi capitalisti care au investit fonduri în zonele Hunedoara, Calan si Muntii Apuseni.

În 1895 ajunge la Deva prima bicicleta, în 1894 prima linie telefonica, în 1901 primul automobil, în 1905 curentul electric si cinematograful, în 1908 primul telefon public.

Principalele obiective turistice din perimetrul orasului sunt:

•Cetatea Deva ( sec. XIII) situata pe un deal vulcanic la 371 m altitudine care domina intreaga regiune

•Celula lui David Ferenc,  intemeietorul si primul episcop al Bisericii Unitariene situat in incinta cetatii

•Dealul Cetatii, cu potecile si monumentele care pot fi vizitate in drumul spre cetate

•Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane, amenajat in Palatul Magna Curia ( sec. XVI)

•Manastirea Franciscana (sec. XVIII), construita in stil baroc  cu decoratiuni interioare in relief si statuete apartinand barocului tarziu.

•Catedrala Ortodoxa “Sfantul Nicolae”(sec. XVIII), pictata in stil bizantino-roman care adaposteste icoane din secolul XVII

•Statuia lui Decebal din fata Casei de Cultura

•Statuia lui Decebal si a lui Mihai Eminescu din parcul orasului

•Monumentul Eroilor Neamului

•Portretele de bronz ale gimnastelor – situate langa stadion

•Statuile gimnastelor – situate in apropierea hotelului Deva

•Monumentul Horea Closca si Crisan din fata Palatului Magna Curia

•Centrul vechi cu cladirile istorice

•Biserica Reformata (sec. XX)

•Biserica Romano-Catolica “Sfantul Anton”, construita intre anii 1936-1941

•Padurea Bejan, Parcul Bejan, declarat rezervatie naturala in 1940

•Statuia Imparatului Traian, plasata in Piata Unirii din 1999

•Monumentul Luptatorilor Anticomunisti, situat in fata prefecturii din anul 2006

•Bustul lui Dragan Muntean, solist de muzica populara cu repertoriu din tinutul padurenilor

     Recomandam municipiul Deva ca un autentic centru turistic, odihnitor si reconfortant.