Obiective Turistice

Judetul Hunedoara este unul din cele mai frumoase județe ale țării noastre. Am umblat deseori prin acest județ, în special prin natură. Am și locuit temporar câteva luni, aici. Judetul Hunedoara este special deoarece are de toate. Acesta este plin de obiective turistice care de care mai atractive și interesante.

În judetul Hunedoara te poți reîntoarce în trecut să ’’simți’’ istoria străbunilor, să îți îmbogățești cultura, sau poți admira splendoarea naturii. Sigur vei dori să petreci cât mai mult timp aici. Iar dacă nu reușești la prima vizită, te vei întoarce la fel ca mine. ?

Pentru a fi succint și concret, o să vă descriu pe scurt, cele mai frumoase locuri de vizitat din judetul Hunedoara, în ordine alfabetică.

1. Cascada Clocota

Situată în proximitatea stațiunii Geoagiu-Băi, Cascada Clocota este mai puțin celebră, dar nu mai puțin frumoasă, față de marile cascade ale României. Are o înălțime de circa 20 de metri și depunerile de travertin o fac să merite apariția ei în acest articol. Despre ea o să scriu mai pe îndelete într-un articol separat.

2. Castelul Corvinilor (Huniazilor)

Castelul Corvinilor (Huniazilor) este unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice ale României. De asemenea, este cel mai vizitat obiectiv din judetul Hunedoara. Castelul este celebru prin arhitectura sa gotică, specifică perioadei medievale. Impresionant și impunător, castelul  a aparținut cunoscuților regi Iancu de Hunedoara și Matei Corvin. Mai multe detalii, aici.

3. Cetatea Deva

Monument istoric important, Cetatea Deva a fost ridicată în secolul al III-lea, cu scop strategic de observare și apărare. Aceasta se află pe dealul Cetății din Deva, la o înălțime de 380 de metri. Cetatea a fost distrusă și recondiționată în repetate rânduri. În prezent lucrările nu sunt finalizate. Pentru a ajunge la cetate, se poate lua telecabina de la poalele dealului. Dar e mai plăcut dacă porniți din parc, pe jos, pe aleile ce urcă la cetate.

4. Cheile Crăciunești

Cheile Crăciunești reprezintă o zonă frumoasă, sălbatică, cunoscută pentru traseele de alpinism și cățărare. Acestea se află în sudul Munților Metaliferi, pe valea râului Căian între localitățile Crăciunești și Băița, la aproximativ 20 de km de Deva. Un articol complet am scris aici: Cheile Crăciunești.

5. Cheile Glodului

Chei nu foarte cunoscute, dar extrem de frumoase și sălbatice, cu zone uimitoare. Le menționez aici, deși cheile se află la granița dintre judetul Hunedoara și județul Alba. Pe larg, puteți citi despre ele într-un articol deja scris: Cheile Glodului.

6. Cheile Madei (Măzii)

Alte chei frumoase din judetul Hunedoara, care se fac pe cursul apei. Cheile Madei le-am parcurs vara trecută. Chei liniștite, dar sălbatice, cu abrupți verticali și peșteri, aflate la 12 km nord de Geoagiu-Băi. Accesul este facil, din satul Mada, iar zona este ideală pentru a simți pulsul naturii.

7. Geoagiu-Băi

O stațiune din timpuri străvechi, plină de istorie, care dăinuie și azi. Este o zonă cu mult potențial turistic datorită diversității. Băile daco-romane de aici au o vechime de peste 2000 de ani. Nu se putea să nu am un articol detaliat scris despre Geoagiu-Băi. Să vă fac curioși, nu de alta, dar chiar merită.

8. Mănăstirea Prislop

O mănăstire foarte vizitată de către credincioși, pe care aș vrea să o văd în primăvară. Nu am poze cu aceasta, dar nu puteam să nu o adaug în această listă. O să revin cu detalii după vizitarea ei.

9. Muzeul Aurului din Brad

Am fost atât de aproape de acest muzeu absolut remarcabil și totuși l-am ratat. E pe lista ’’de văzut curând’’ deoarece Muzeul Aurului este unul dintre cele mai spectaculoase muzee din lume (este unic în Europa). Aici găsiți exponate din aur exact în aceeași formă în care au fost scoase la suprafață și ele sunt absolut impresionante. Abia aștept să-l văd.

L-am văzut recent. O să fac un articol că sunt multe de spus și de arătat. ?

10. Munții Parâng

Parângul Mare este unul dintre cele mai râvnite vârfuri de pe lista mea ’’de văzut’’. Aici am de gând să ajung prin iunie-iulie. Am fost doar în trecere prin Parâng, pe Transalpina, până acum. O să revin cu detalii la vară; superbul masiv nu trebuie să lipsească din acest top.

11. Parcul Național Retezat

Este unul din diamantele României, fără exagerare. Acest grup muntos are peisaje răpitor de frumoase. Odată ajuns în zonă, nu ai cum să nu te înclini în fața diversității naturii. Ai aici cel mai mare lac glaciar din țară – Lacul Bucura; ai cel mai adânc lac din țară – Lacul Zănoaga și cel mai frumos lac din țară – Tăul Țapului. Panoramele absolut de neuitat de pe Vârful Peleaga, Păpușa sau Retezatul Mic sunt hrană pentru suflet. Despre cascadele Lolaia, Ciumfu sau Maria Magdalena, ce să vă mai zic?… Un masiv muntos care trebuie văzut măcar o dată în viață!

12. Rezervația de zimbri Hațeg-Slivuț

Primul loc din România unde s-a introdus zimbrul după aproape 100 de ani. Am văzut rezervația de 3 ori până acum și ceea ce mă bucură e că zimbrul a luat-o spre sălbăticie de aici. Un loc liniștit, aflat într-o poiană mare din pădurea Hațeg-Slivuț. Dacă sunteți în trecere merită să opriți să vedeți cel mai falnic animal european. Ca să ajungeți aici, înainte de Hațeg 1,5 km cum veniți dinspre Simeria, virați dreapta pe DJ660. În alți 3 km veți fi în fața rezervației.

13. Sarmizegetusa Regia

Poate cea mai celebră cetate din România, Sarmizegetusa Regia este un obiectiv extrem de important din judetul Hunedoara. Celebra cetate a fost capitala Daciei și totodată cel mai de seamă centru politic, militar  și spiritual al dacilor. După cucerirea Daciei de către Traian în anul 106, cetatea a fost distrusă, iar capitala mutată la Sarmizegetusa Ulpia Traiana. Despre Regia am scris acum vreun an.

14. Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Din celebra cetate azi au rămas doar ruine. Acestea sunt foarte importante pentru istoria noastră, deoarece sunt de pe vremea căderii regatului dac. Ulpia Traiana a fost fondată din porunca împăratului Traian. Aceasta a devenit ulterior capitala provinciei, după cucerirea Daciei.

În prezent se mai pot vedea vestigii ale amfiteatrului, temple, altare și ziduri. Lângă cetate funcționează și un muzeu unde se regăsesc obiecte descoperite aici. Se percepe o taxă de intrare modică. Cetatea se află în localitatea Sarmizegetusa, la vreo 15 km de Hațeg.

Alte obiective interesante din judetul Hunedoara, pe care doar o să le înșir scurt, ar fi biserica Densuș (cea mai veche biserică din România), stațiunile Straja, Parâng, Șureanu – ideale pentru iubitorii sporturilor de iarnă. Evident, sunt multe, multe alte locuri mai mult sau mai puțin cunoscute, ce fac din judetul Hunedoara un punct de interes deosebit.

În concluzie, dacă vă place istoria veche, dacă iubiți natura, cultura, sporturile de iarnă, drumețiile montane, alpinismul și nu numai, judetul Hunedoara trebuie să fie în topul preferințelor voastre. În al meu, este. ?