Resedința Internațională de Artă Vizuală Cincșor 2019

Resedința Internațională de Artă Vizuală Cincșor 2019

În perioada 21 – 28 septembrie 2019, Cincșorul este din nou gazda Reședinței Internaționale de Artă Vizuală, ajunse la a III-a ediție. Tema propusă – Față în față – îi provoacă pe cei nouă artiști invitați să-și găsească inspirația pornind de la istoria și realitățile contemporane ale locului în care se află, cu accent pe necesitatea comunităților actuale din satele transilvănene de a-și (re)găsi o identitate comună, în contextul depopulării determinate de exodul sașilor, al transformărilor economice și al migrației.

Curatorul evenimentului este Elisabeth Ochsenfeld, artist vizual si curator, fondatoare a Reședintei de artă Arthouse Wolfsberg/ Gărâna și Ochsenfeld Residency Award la Frankfurt/ Heidelberg.

Participă artiștii: Tommy Barr (Irlanda), Alexandru Cînean (România), Katarina Djordjevic (Serbia), Frank Höhler (Germania), Ovidiu Leuce (Italia), Rithika Merchant (India/ Spania), Elisabeth Ochsenfeld (Germania), Cristian Opriș (România) și Alina-Ondine Slimovschi (România). Acestora li se alătură istoricul de artă Christiane Höhler și documentaristul Olimpiu Vuia, care vor fi ”cronicarii” procesului de creație pe parcursul reședinței.

Reședința se încheie sâmbătă, 28 septembrie 2019, cu o serie de evenimente pentru public:

–  între orele 11:00 – 14:00: Brunch la Casele de Oaspeți Cincșor, în curtea fostei case parohiale evanghelice, în colaborare cu Asociația My Transylvania. Bilete pe eat-local.ro;

– de la ora 14:00: Vernisajul expoziției colective Față în față, la biserica fortificată din Cincșor, în prezența artiștilor;

– de la ora 15:00: Concert Daniel Dorobanțu & Petre Ionuțescu, la biserica fortificată din Cincșor,

”Tema reședinței de artă, Față în față, pornește de la transformările profunde ale satului transilvănean, care au condus la reconfigurarea identităților individuale și a comunităților vechi și noi”, declară Elisabeth Ochsenfeld, curatorul rezidenței.

”Este un îndemn adresat artiștilor, să reflecteze la întrebări precum: oare avem suficientă forță să ne redefinim, să ne recunoaștem unii pe alții și să formăm o comunitate nouă, solidară? Și oare această situație nu este tipică pentru omul de astăzi, oriunde în lume s-ar afla? Poate arta să propună răspunsuri? Există speranţă?”

Deloc întâmplător, expoziția organizată la finalul reședinței are loc în biserica fortificată din Cincșor, simbol al identității unei comunități astăzi aproape dispărute, al protecției și siguranței împotriva amenințărilor exterioare, care se află el însuși într-o schimbare de paradigmă, în căutarea unui nou rost, în urma pierderii funcției cultice.

Organizatorii și artiștii invită publicul să exploreze expoziția și relația ei cu spațiul care o găzduiește și comunitatea care a inspirat-o.

Eveniment organizat de Asociația Contrafort Pro Kleinschenk/ Cincșor și Kultur Project/ Cincșor Transilvania Case de Oaspeți, cu sprijinul Bisericii Evanghelice C.A. din România și al parohiei Cincșor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *